Parlem de la caputxina! Jo sempre dic que és una súper planta. Les flors són precioses amb colors molt vius que van del rosa pàl·lid al vermellós. La floració va des de la primavera fins a finals de la tardor. Creixen en terrenys pobres, de fet produeixen més flors en sòls pobres que en els rics i ben fertilitzats si no fan molta fulla i poca flor, això les converteix en una planta interessant de cara a plantar-la en llocs que altres plantes no els hi aniria bé. Hi ha moltes varietats disponibles pel que fa a colors i mides. La podem plantar tant en un test i que pengi, la podem fer enredar en una tanca o la podem utilitzar com a planta entapissant, de fet és un bon mulching.

TOTA LA PLANTA ÉS COMESTIBLE

Les flors de la caputxina donaran color i personalitat tant en el plat com a l’hort. Tota ella és comestible i ofereix una gran varietat de possibilitats culinàries. Les fulles tenen un sabor picant, les flors tenen un sabor més suau i les llavors tendres són el que més piquen i és per això que si les asseques i les piques poden ser un bon substitut del pebre. Tant les fulles com els pètals de la planta de la caputxina estan replets de nutrients, amb alts nivells de vitamina C, magnesi, ferro, fòsfor, calç i betacarotè. Millora el sistema immunològic i és un antibiòtic natural.

CONTRA LES PLAGUES

La caputxina és una trampa per les plagues de l’hort com els pugons i l’eruga de la col que la prefereixen a ella i no els nostres cultius. Per això es recomana plantar-la entre les cols i hortalisses que solen ser atacades fàcilment pel pugó com la fava i la mongeta. Però també atrau insectes pol·linitzadors com les abelles i les papallones o ocells que es delecten pel seu nèctar.

CURES

És una planta de climes temperats, tolera les gelades sempre que no siguin molt intenses i llargues. El reg serà constant però moderat, sense arribar a negar-se la planta. La terra ha de conservar sempre un grau d’humitat. Creix bé a mitja ombra però li agrada més estar a ple sol.

LA SEMBRA

Se’n pot fer planter o plantar-la directament a la terra a partir de l’abril a una distància de 25 cm entre plantes. Es poden deixar les llavors una nit en remull en un recipient perquè germinin més de pressa. La col·locarem a l’ombra i una vegada hagi germinat la posarem a sol directe. Any rere any podrem recollir-ne les llavors que són fàcils d’identificar i guardar-les en un lloc sec per poder sembrar-les cada primavera. Les llavors són grans i fàcils de manipular, el que les converteix en una opció fàcil i divertida perquè els nens ens ajudin a sembrar-la.

Ara enteneu perquè dic que és una súper planta, oi?

Bon cultiu!