La pròxima vegada que et prenguis un cafè segur que t’ho pensaràs dues vegades abans de tirar-lo! Reutilitzar les restes del cafè a l’hort ens pot donar grans resultats. Si sou més de te que de cafè com jo, no us preocupeu perquè segur que si expliqueu al bar o cafeteria del costat de casa o feina que el voleu reciclar per l’hort o compostador segur que us el regalaran sense problema. Si no l’heu d’utilitzar de seguida el millor és guardar-lo en un lloc sec i posar-lo en una safata ben estés perquè es vagi assecant fins que el fem servir, d’aquesta manera no agafarà fongs ni es podrirà.

Fertilitzant ecològic

El cafè és una gran font de nitrogen i també conté magnesi, potassi, calç i altres minerals. Resulta interessant en sòls alcalins, pH elevat, o quan es cultiven plantes acidòfiles, és a dir que requereixen o prefereixen un sòl àcid com és el cas de la majoria dels fruits de bosc i algunes de les hortalisses. Però hem d’anar amb compte i no abusar-ne en les plantes que no els hi agrada un pH àcid, en aquest cas no en posarem més del 20%.
En cas que ens passem amb el cafè i a la nostra planta no li agradi ho sabrem perquè les fulles agafaran un to groguenc, es resecaran poc a poc, especialment el contorn i les puntes.

Millora l’estructura de la terra

És un producte 100% vegetal amb un elevat potencial de rendiment húmic. 
El seu contingut en matèria orgànica és del 99% s.m.s. Millora en l’estructura i en la capacitat de retenció d’aigua de la terra, així com en la seva capacitat d’intercanvi catiònic. Destaca la seva elevada fracció húmica total, al voltant de l’22%. 
Millora la fertilitat i l’estructura de terra a què s’incorpora, compactant els sorrencs i disgregant els argilosos.

Repel·lent d’insectes

El marró del cafè és un excel·lent pesticida natural contra la lluita biològica d’algunes plagues com els caragols, llimacs, formigues, etc. La seva forta olor no els hi agrada gens. Posarem cafè al voltant de la planta o tronc de l’arbre a tractar.

Repel·lent pels gats

Ja se sap que els gats poden ser una presència ben destructiva per a les nostres plantes, desenterrant-les o defecant en elles. La desagradable olor del cafè, i que la cafeïna és molt tòxica per ells farà que ni si acostin.

Compostador i vermicompostador

Als cucs de terra els hi encanta el marró del cafè, és un saborós aliment que combinarem amb la resta de residus vegetals però amb moderació per mantenir la seva llar en els nivells d’acidesa adequats. Els cucs de terra sobreviuen millor en un entorn amb un pH de 6,0 a 8,0. Si el pH és inferior a 6,0 afegirem closques d’ou aixafades per ajudar a neutralitzar l’àcid. Si sentiu que el vermicompostador fa una mica d’olor a vinagre significarà que hi ha un accés d’acidesa.

El marró del cafè està inscrit al Registre de Fertilitzants segons Reial Decret 824/2005 (RD506 / 2013), amb el núm. F0001465 / 2020.