Som al bell mig de l’hivern i a les zones fredes l’hort està sota mínims, mentre que a les zones més càlides, segueix mantenint-se una certa activitat. Els dies encara són curts, però a poc a poc es van allargant i augmenten els minuts de llum solar fins a arribar a les 9 o 10 hores. El gener normalment sol ser el mes més fred de tot l’hivern. Hi poden haver gelades importants i l’ambient acostuma a ser sec, amb poques pluges.

El gener ens marca l’inici d’un nou any, és l’hora de posar en marxa els nostres bons propòsits, com iniciar-nos en el cultiu d’un hort urbà ecològic! Planificarem què voldrem cultivar a l’hort els pròxims mesos, per poder gaudir d’una bona collita. Revisarem les existències i l’estat de les llavors, pensarem quines varietats ens han funcionat i quines no tant, podem provar de cultivar fruites o verdures noves. Revisarem l’estat de les eines, i si cal en comprarem de noves per començar el nou hort ben preparats. L’organització i una planificació prèvia de l’hort són molt importants així que preneu-vos el temps necessari per reflexionar i somiar com voleu que sigui el vostre jardí comestible, i què voleu que hi hagi, perquè un nou hort comença i hem d’estar preparats per quan arribi el bon temps, i és que després de l’hivern arriba la primavera!

TASQUES

-Encara som a temps de plantar arbres fruiters de fulla caduca presentats en arrel nua o en contenidor (preferiblement en lluna descendent)
-Seguirem amb la poda dels arbres fruiters, sobretot aquells que floreixen a l’inici de la primavera (en lluna descendent)
-En els climes més freds haurem d’abrigar bé les plantes de l’hort que es puguin veure afectades per les gelades, com els espinacs, amb una capa superficial de palla, fulles seques, restes de poda o escorces de pi.
-A finals de mes caldrà prevenir l’arrufat del presseguer amb infusió de cua de cavall o amb un fungicida de coure si la malaltia ha sigut greu l’any anterior
-Podarem i aclarirem les groselles i nabius, i deixarem algunes branques d’un i dos anys que és on fructifiquen
-Podarem els magraners i els pomers
-Començarem a preparar els llavorers on sembrarem les hortalisses que recollirem durant la primavera i l’estiu

A L’HORT

recollirem: cols de Brussel·les, cols d’hivern, romanescos, carxofes, bròquils, bledes, espinacs, apis, escaroles, faves primerenques, raves, pastanagues, remolatxes, calçots, canonges, mizuna i porros.
plantarem: cebes, enciams, escaroles, bledes
sembrarem: pèsols, faves, espinacs i bledes

ELS FRUITERS

plantarem: llimoner, taronger, pomer, perer, cirerer, pruner, gerds i nabius (preferiblement en lluna descendent)
recollirem: cireres d’arboç, llimones, taronges i mandarines
multiplicació per esqueix: nabius, groselles, figures i espècies de fulla caduca

L’HIVERNACLE

A les zones de clima més temperat podrem començar a preparar els llavorers per sembrar a finals de mes les hortalisses que collirem durant la primavera i l’estiu, com ara: tomàquets, pebrots i albergínies.

HORT AROMÀTIC I MEDICINAL

A causa de les circumstàncies climàtiques extremes d’aquest mes, ens limitarem a un manteniment general protegint del fred i possibles gelades les plantes més delicades.

LA LLUNA

Lluna descendent del 2 al 10 de gener
Lluna ascendent del 10 al 24 de gener
Lluna minvant el 2 de gener
Lluna nova el 10 de gener
Lluna creixent el 17 de gener
Lluna plena el 24 de gener

DITES I REFRANYS DESTACATS SOBRE LA VIDA A L’HORT EL MES DE GENER

Ceba de cap d’any fa de bon averany
De Sant Antoni (16 de gener) a Sant Sebastià (20 de gener) fa el fred més fort de l’any
Pels Reis el dia creix i el fred neix
Per Santa Agnès (21 de gener), una hora més
Si per Sant Antoni (16 de gener) està embromat per Sant Joan (24 de juny) estarà estrellat
Si vols veure la lluna bé, mira-la pel gener
De l’aigua de gener, ni una gota se’n fa malbé
El vent de gener porta l’oliva a l’oliver
Aigua de gener omple
bótes i graners
Pluja pel gener, blat a la sitja i vi al celler
Del gener el pagès no en treu res
Glaçada del gener estova la terra bé