Per què no la gallina com a animal de companyia? D’acord que quan arribeu a casa no es tornarà boja d’alegria ni us hi podreu arraulir al sofà, però sí que a canvi d’alimentar-la i cuidar-la us donarà ous extrafrescos cada dia plens de vitamines i rics en omega-3, i el més importat, ecològics! Seran les vostres mascotes productives a canvi de dedicar-los 10 minutets al dia.

Una gallina alegre i feliç pot arribar a fer un ou cada dia. El nombre de gallines que decidiu tenir dependrà de quants sou a casa i quants ous soleu consumir a la setmana.
Jo que menjo poca carn i sóc una gran consumidora d’ous, tinc dues gallines. Quan em sobren ous els reparteixo entre veïns, amics o família, que ben contents que estan!

Per estimular la producció d’ous, com més hores de llum millor, així que hem d’orientar el galliner cap al sud. A la primavera i a la tardor és quan elles estan al 100% i ponen un ou cada dia perquè la temperatura és ideal, però a l’estiu i a l’hivern en produeixen menys. Fins als dos-tres anys és quan més ous ponen, després cada cop en fan menys i així fins als vuit o nou anys, que són els anys que pot viure una gallina ponedora.

La combinació d’hort més galliner és perfecta, ja que els excrements es poden fer servir per fabricar compost i si tenim el galliner sobre la terra ens l’abonaran. Els podem donar fulles, herbes o fruites malmeses del nostre cultiu, que podem combinar amb pinso, grans de cereals, pa que tinguem sec (i el remullem amb aigua) o sobres diverses de menjar. I penseu que si voleu que siguin ous ecològics el menjar també ho ha de ser.

Haurem de condicionar el terra del galliner en cas que sigui de rajola o paviment amb algun material absorbent com encenalls de fusta per evitar la humitat i les males olors. Al mateix temps, quan ho retirem, ho podrem aprofitar per compostar. Haurem de renovar el jaç cada setmana o cada dues. Al lloc on vulguem que ponguin els ous també hi haurem de posar palla o encenalls de fusta.

Recordeu no posar els ous a la nevera, que sinó deixen de ser frescos!