Les maduixes són la fruita més popular cultivada a casa per una bona raó. Poques coses recuperen els records de l’arribada del bon temps com enfonsar les dents en una maduixa fresca i sucosa. Llavors, perquè no fer créixer aquestes petites fruites dolces al vostre balcó, pati o terrat?

Les maduixes són increïblement fàcils de cultivar. Les pots conrear gairebé a qualsevol lloc, ja que no necessiten massa espai per créixer: jardineres, testos, testos penjants… I per descomptat les fruites cultivades a casa i acabades de collir tenen un sabor deliciós!

És una planta ideal per iniciar els nens a l’hort, s’ha de regar sovint cosa que agrairan, observaran com en el centre de la flor poc a poc es va desenvolupant el fruit fins que una vegada vermell el podran degustar, de ben segur que els hi encantarà viure aquesta experiència!

Un dels majors beneficis de cultivar maduixes és la seva naturalesa perenne. Any rere any encara que les baixes temperatures assequin tota la planta a finals d’hivern tornaran a brotar i cada primavera ens tornarà a donar fruits, això si, al cap de 3-4 anys el seu sabor disminuirà i la producció també, per tant n’haurem de plantar de noves aprofitant els fills que ens donarà la planta a finals de tardor, els estolons.

Sembrar o plantar
Podem obtenir les plantes a través de les llavors però la veritat és que no és cosa fàcil. Però si us animeu a provar-ho heu de tenir en compte que les llavors per germinar necessiten un ambient més aviat fresquet, l’ideal serà sembrar-les a principis de tardor i omplir-vos de paciència, ja que poden tardar més d’un mes a germinar. Quan la plàntula tingui un bona mida manipulable ja la podeu trasplantar i posar-la a l’exterior.
Si decidiu plantar, el millor moment és a finals d’hivern principis de primavera, a una distància de 20 cm cm entre planta i planta serà suficient.

El reg
Mantindrem un reg moderat, aconseguint una terra humida però que no estigui mullada.

Substrat
És bastant exigent pel que fa a nutrients pel que serà convenient afegir una mica de compost després de finalitzar el cicle perquè rebroti amb més força cada primavera. Li agrada un substrat lleuger i lleugerament àcid. Per acidificar la terra podrem posar-hi una mica de cafè o fer un mulching de pinassa i/o escorça de pi, que ens ajudarà a modificar el pH de la terra, entre un 5 i 6 serà l’ideal.

Llum
A les maduixes els hi encanta el sol, com més hores millor però també tolera un lloc a l’ombra, això si, la producció no serà la mateixa que en ple sol.

Reproducció de la planta
A finals de la tardor la planta fa uns fillets anomenats estolons, són molt fàcils d’identificar. És una tija llarga on hi ha enganxades petites plantes de maduixa. Heu d’agafar i tallar la tija i deixar només la planta i clavar-la a terra perquè pugui arrelar. La manera més fàcil i senzilla de tenir noves plantes de maduixes al teu hort!

Mulching
En el cas de les maduixes és molt convenient posar una capa de restes vegetals a sobre la terra perquè quan el fruit estigui madur no entri en contacte amb la terra humida i es podreixi. Podrem posar-hi palla, pinassa, escorça de pi…

Malalties
Podridura grisa: és un fong en forma de pols de color gris que acaba cobrint pràcticament tot el fruit. Es desenvolupa en ambients amb excessiva humitat. Retirarem de seguida els fruits afectats perquè no continui propagant-se per tota la planta i aplicarem un fungicida natural com el purí d’ortiga o purí de caputxina per prevenir que se segueixi desenvolupant.

La collita
La recol·lecció de maduixes dependrà una mica de les temperatures del lloc on vivim però generalment podrem recollir-les des de mitjans d’abril fins a l’octubre, tot i que es pot allargar fins a principis d’hivern depenent del clima i de les hores de sol que li arribi a la planta. Quan obtindrem més fruits serà durant els mesos d’estiu.