Si t’encanten els carbassons però tens una terrassa o balcó no et preocupis perquè són molt fàcils de cultivar en jardineres o testos.

Que és un carbassó?

Encara que la pell verda li dóna un aspecte vegetal, els carbassons són tècnicament una fruita, això és degut al fet que provenen d’una flor i creixen d’una flor que floreix sota les fulles.
Els carbassons pertanyen a la família de les cucurbitàcies juntament amb les carabasses, cogombres i melons. És una planta tupida, mentre que moltes altres cucurbitàcies són enrederares, i això les fa perfectes per poder créixer en testos o jardineres en petits horts urbans. La planta del carabassó és monoica, això vol dir que només amb una planta en tindries prou, ja que es poden autopolinitzar perquè té flors femelles i flors mascles.

A plantar!

Plantarem la planta de carbassó en un test de mínim 35 cm de diàmetre per 35 cm de profunditat. Necessitem terra rica en matèria orgànica. Creixerà millor en una terra lleugerament àcida, podem afegir fulles de pi i un mulching d’escorça de pi que ens ajudarà a la vegada a mantenir la terra humida i evitarà les males herbes. Ens assegurarem de que tingui un bon drenatge, si no és així sempre podrem corregir-ho afegint una mica de sorra. Col·locarem les plantes de carbassó en el lloc més asoleiat, com a mínim necessita 6 hores de sol però l’ideal seria entre 8 i 10 hores. Si en recollim els fruits quan són petitons la planta en produirà més.

El reg

El carbassó necessita bastanta aigua per créixer. Ens assegurarem de què la terra estigui sempre humida però no mullada. En els mesos d’estiu possiblement haurem de regar dos cops al dia.

La sembra

Si volem sembrar tenim dues opcions:la primera seria sembrar a finals de març dins de casa i quan arribi el bon temps (mínima 14 graus) a mitjans d’abril plantar el carbassó en el test definitiu. La segona opció seria sembrar directament en el test final col·locant 3 llavors al centre del test i deixar només la plàntula més forta.

La pol·linització

Perquè la planta de carbassó comenci a donar fruits serà molt important la visita d’abelles i d’altres insectes pol·linitzadors. Si veus que la planta no et dóna fruits sempre la podràs pol·linitzar tu mateix amb un pinzell. Escull una flor mascle que la reconeixeràs perquè té la tija més llarga que la de la femella. Treu el pol·len de l’estam de la flor mascle i posa-la dins de la flor de carbassó femella.

Les plagues

És una planta amb la qual he tingut pocs problemes de plagues. El problema principal amb el qual m’he trobat és la pols blanca sobre les fulles, que és una malaltia fúngica que es desenvolupa en condicions humides. Aquest problema sol passar cap a finals de l’estiu i ja és quan la producció de fruits està de baixada. Hi ha alguns remeis interessants per evitar-ho com ruixar sobre les fulles una mica de llet o llevat en pols, aquests abaixen el pH de la superfície de la fulla i això als fongs no els hi agrada gens.

Curiositats

Els carbassons són un del cultius més antics del que tenim evidencia. Es van trobar llavors i peles que daten del 5500 aC en una excavació arqueològica en les coves d’Ocampo, Mèxic.
Les flors de carbassó són delicioses. És quasi impossible trobar-ne, ja que s’han de menjar acabades de collir. Están bonissimes farcides amb formatge i arrebossades.