“Quina taula de cultiu compro?” Quan ens plantegem començar un hort urbà aquesta és segurament la primera pregunta que ens fem. Avui en dia podem trobar diverses mides i materials de taules de cultiu. Hi ha taules d’acer galvanitzat, d’acer inoxidable, de fusta, de PVC; de pintades i sense pintar; amb rodes i sense rodes; amb anivelladors i sense anivelladors, etc.  Ja veieu que l’oferta és gran!

Cuidar l’hort és una activitat física que gaudiràs a l’aire lliure, molt beneficiosa per a la salut, sempre que no treballis en una mala posició, és clar. Com més elevat estigui el lloc on treballarem millor per la nostra esquena i els genolls! La veritat és que la taula de cultiu és una solució còmoda i pràctica a l’hora de treballar a l’hort urbà, ja que, no t’hauràs d’ajupir, i això també la fa ideal per a la gent gran o persones amb dificultats físiques. Serà el més semblant a tenir un hort al camp, ja que en un sol espai hi podrem plantar i sembrar tot tipus d’hortalisses!

Primer de tot haurem de saber l’espai del qual disposem i del temps que voldrem dedicar a cuidar de l’hort urbà a l’hora de triar la mida de la taula de cultiu.taula de cultiu de fusta

Característiques dels materials

-Taula de cultiu de fusta: ens donarà un aspecte rústic i càlid. Solen portar un tractament que les fa resistents a la intempèrie, tot i així convé fer un tractament de manteniment amb un vernís o cera protectora per mantenir la impermeabilitat, un cop l’any per anar bé. La fusta és un bon aïllant tèrmic, per tant, les arrels no patiran.

-Taula de cultiu d’acer galvanitzat o inoxidable: ens donarà un aspecte més modern i queda ideal, sobretot en un terra de fusta. Ens assegurarem una llarga durabilitat i no li haurem de fer cap tipus de tractament. En trobarem també de pintades, són més resistents i estan més ben acabades, cosa que les fa més atractives. Les taules d’acer inoxidable són molt més cares que les d’acer galvanitzat.

-Taula de cultiu en PVC: un dels avantatges de triar una taula de cultiu de plàstic és que té un preu baix i és molt lleugera. No necessita cap tipus de manteniment, però tampoc ens durarà com una taula de fusta o de metall, ja que és un material que s’escalfa fàcilment amb el sol i que es fa malbé més ràpidament.

Profunditat

Les taules de cultiu solen tenir una profunditat d’entre 20 i 28 cm i, tot i que no ho sembli, amb això en tindrem prou perquè les plantes es facin ben grans. El secret és tenir un bon substract; humus de cuc ,que aportarà a les nostres plantes totes les vitamines necessàries, i la fibra de coco ,perquè les arrels es desenvolupin perfectament, tant en profunditat com als laterals.

Què s’ha de plantar i on

En una taula de cultiu, hi podem plantar pràcticament de tot, això sí, algunes hortalisses, com és el cas de les cols, els carbassons, els cogombres, les tomaqueres… ens ocuparan molt d’espai i tarden uns mesos fins que no es poden recollir (cicle llarg). Per tant, jo us aconsello que si teniu la possibilitat i l’espai  planteu les hortalisses més grans i de cicle llarg en jardineres i deixeu la taula de cultiu per plantar-hi només les verdures de fulla o d’arrel que solen ser de cicle curt com els enciams, els espinacs, les cebes, els porros…

Un dels avantatges d’organitzar l’hort d’aquesta manera és que si plantem les plantes enfiladisses com tomaqueres, cogombres, faves, o pèsols o de mates altes com pebrots o carbassons en jardineres, no ens haurem d’ajupir tant com si hi plantem plantes de mata baixa com enciams o ravenets, i la nostra esquena ho agrairà de ben segur!